Thursday, November 29, 2012

Remaja dan Cinta


Assalamualaikum . 

Sebagai seorang remaja , tipulah kalau saya cakap TIDAK PERNAH sekali pun perasaan INGIN BERCINTA itu hadir . Tipulah . Kenapa tipu ? kerana Cinta dan remaja adalah dua benda yang tidak dapat dipisahkan . Cinta itu mulanya sebagai satu benda yang suci . Namun , Dalam era pascaglobalisasi dan serba maju ini , Takrif CINTA itu disalah ertikan khususnya oleh insan yang bergelar REMAJA . ceh . 
Kemudian , apabila cinta itu 'Diislamikkan' wujudlah post post di Facebook mengenai 'Pemilik Tulang Rusuk' dan 'Bakal Imamku'
Persoalannya sekarang wahai remaja seperjuanganku .. Cukupkah sudah cinta kita untuk Allah ? Antara Allah dengan GF/BF kita , yang mana lebih kita utamakan ? semua akan jawab Allah .. Bagus adik adik akak . hehe

Tapi , jika kita fokuskan skop pemikiran kita pada situasi yang real . kita sebenarnya lebih mengutamakan GF/BF lebih daripada Allah . Tak percaya ?

Bila GF/BF call : dush ! ontime jawab fon , kalau lambat , kena marah . Kalau sampai miscall lagi , mandi jwbnya .
Bila Allah 'call' : "Kejaplah , 10 minit lagi , best game ni"
                          "Masih Awallah .. Relax"
kekadang sampai TERMISCALL pulak call Allah itu . Dah tahu termiscall , taknak pulak kita call balik .

Tahukah kamu wahai remaja Seperjuanganku

Agungnya cinta yang bernawaitukan Penguasa Cinta. Pemilik haqiqi manusia yang ingin dilamunkan cinta. Kerna waham yang jelas bisa merungkaikan kefasikan cinta. Bahwa cinta itu kan melenyap bersama lenyapnya sebab untuk bercinta. Qayyim yang bijaksana telah berkata. Dan itulah realiti cinta.

jadi , Pesanan akhir dari diriku untuk kamu 
Cintai Allah dahulu sebelum mencintai HambaNya kerana

Cinta Allah... 
Cinta yang tidak pernah melukakan, 
Tidak pernah meninggalkan
dan takkan pernah Mengecewakan


Sekian .. Assalamualaikum Warahmatullahi wabarakatuh ...

3 123 people pray for me:

Shauqatul Iman(Bintu Abdullah Khairi) [Answer Me !] said...

Allah~moga Allah meredhaimu..^^

LELA LIKE LELE [Answer Me !] said...

betul, cintai Allah dahulu

faie mohamad [Answer Me !] said...

cinta itu cahaya sanubari..

tapi utk mengenal cinta manusia, perlu terlebih dahulu mengenal cinta Allah...

btw very nice entri :)