Thursday, November 21, 2013

FAIL

Abaikan gambar ini . tiada kaitan pun

Assalamualaikum ya habibi ya habibati . haha .
Today , prof akan bentangkan sedikit sebanyak tentang 

Ketidakberkesanan proses mentarbiyah dan ditarbiyah
So . punca pertama adalah 

Judgemental
 Judgemental ni memang buat orang rasa nak-tumbuk-terajang-humban-motosikal-rumah-semua-dekat-atas-kepala . Sampai macam tu sekali rasanya ..

Judgemental ni masalah kedua-dua pihak , si daie dan si mad'u .

Situasi satu :-

daie yang judgemental sampai mad'u rasa nak-baling-dia-dengan-kereta-dan-petisejuk-empat-tingkat

"Kau kena dengar ni apa yang aku nak cakap . kau tu belum dapat hidayah . meh aku bagi sikit"

"Kau ingat , solat 5 waktu tu dah boleh jamin kau masuk syorga ? takpayah dah buat-buat benda lain ?"

Tahulah nak buat dakwah sarcastic macam mato . Tapi , takyahlah lebih-lebih sangat . Buat orang menyampah adalah . 

Situasi dua :-

Mad'u yang judgemental 

" So , kau rasa kau dah pakai macam ni , kau boleh suka hati tegur lah ?"

"Eh , kau takyah nak ceramah aku sangat . kau balik , tengok , perbetulkan family kau dulu"

"Kau nak menyebok hal aku pehal ?"

"Eh , kau tahu , dia tu pakai je camtu  . larang orang buat itu ini , tapi dia sendiri buat kot "

Situasi lain pula apabila daie dia ni show off

"Aku tak tidur semalam , dating dengan Allah"
"Aku kalau solat , kalau tak sejam , tak jadi . paling sekejap pun aku solat 1 jam setengah . Korang kalau solat dalam 15 minit je , baik ambik wudhu , solat semula"
post dekat facebook "Done baca quran . setiap kali baca mesti airmata mengalir ."

so , benda ni akan buat orang-orang yang nak kena tarbiyah ni keluar muntah-hijau-biru-semua . 
Ibadah kita , biar kita dengan Allah jelah yang tahu . Takut nanti adik beradik Riak-Ujub-takbur tu keluar , niat terpesong .

Another situation :-

Suka post hadis-hadis yang takda sanad , takda perawi . entah benda tu sahih ke tak . So , kalau orang tanya , 'entah , aku post je' . 
Lepas tu sukahati-nenek-moyang-dia buat fatwa sendiri , contohnya
'Couple itu boleh , yang penting jangan selalu jumpa , kadang-kadang bolehlah'

So , orang-orang yang mungkin third culture kid , taktahu apa-apa , baru nak berjinak-jinak dengan agama akan ikut je benda tu . ingat benda tu betul je . dan makin lama makin ramai yang ikut jadi lah 
Cultural Imperialism over religion

Sebab-sebab macam nilah yang buat proses tarbiyah itu
FAIL ! 
Bayangkan orang yang memang zero bab-bab agama , kita push , force , sumbatkan dalam kepala hotak dia benda-benda complex about agama , sedangkan pasal solat dia tak past lagi . bukan ke akan berlaku kecelaruan disitu . Slow-slowlah . step by step . Allah tahu . Allah tolong . 

Sebenarnya Bukan salah orang tak dengar apa yang kita sampaikan . Tapi mungkin , kita yang salah sampaikan . maksud aku , cara tu salah .
Dakwah pun ikut situasi gak . Dah kalau jumpa rockers terbiar dekat tepi jalan , tak bolehlah nak harsh , push sangat , santai-santai sudahlah . kau ingat dorang nak dengar ke kalau kau cakap
"Sesungguhnya , apa yang kalian buat ini sungguhlah lagho . Allah tidak suka orang yang buat perkara lagho . surah al mukminun ....."
They wont listen to it .
Serius . 

So , maybe ni jelah yang aku boleh kongsikan . 
semoga bermanfaat .



(benda ni takda kaitan ngan orang lain. kalau ada tu , kebetulanlah)



1 123 people pray for me:

Anonymous [Answer Me !] said...

I just could not go away your site before suggesting that I extremely loved
the usual info a person supply to your guests?
Is going to be back frequently to check out
new posts

my site - ตู้คอนเทนเนอร์